Президентът на Република Северна Македония Гордана Силяновска - Давкова ще води държавно-църковната

...
Президентът на Република Северна Македония Гордана Силяновска - Давкова ще води държавно-църковната
Коментари Харесай

Новоизбраният президент на РС Македония в Рим за 24 май

Президентът на Република Северна Македония Гордана Силяновска - Давкова ще води държавно-църковната делегация на страната в Италия и Ватикана във връзка 24 май, а събитието е под мотото " Македония в чест на Св. Кирил ", съобщи Българска телеграфна агенция.

От кабинета на Силяновска оповестяват, че тя ще има визита с главата на Римокатолическата черква папа Франциск и ще се срещне с държавния секретар на Светия трон монсеньор Пиетро Паролини на 23 май, а в петък, на 24 май, ще участва на молебена в чест на Свети Кирил в базиликата " Сан Клементе ", ще посети и базиликата " Санта Мария Маджоре ", " където ще сервира венец на паметната плоча на македонски език в чест на делото на Светите братя Кирил и Методий ".

В програмата на Силяновска е включена и среща на четири очи с президента на Италия Серджо Матарела, след което е планувана пленарна среща на делегациите на двете страни, а в " рамките на проявата " Македония в чест на Св. Кирил " в Рим президентът Силяновска - Давкова ще участва на концерта на " Камерен оркестър от Битоля ", събитие, проведено от Министерството на културата ", се споделя в известието от кабинета на президента на Република Северна Македония.

Държавно-църковната делегация включва заместник-министъра на културата Онур Али, шефа на Комисията за връзки с религиозните общности Дариан Сотировски, Дебърско-Кичевски митрополит Тимотей и европейския митрополит Пимен, както и посланиците на страната в Италия и към Светия трон.

Това ще бъде първото публично посещаване на Гордана Силяновска отвън Северна Македония. Медиите в страната напомнят, че в последните години, след подписването на Договора за другарство и добросъседство сред България и Република Северна Македония, ръководителите на делегациите на България и Република Северна Македония са осъществявали срещи по време на визитите си в Рим за 24 май. В формалното известие от кабинета на новоизбрания президент на Република Северна Македония няма информация за сходна среща тази година.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР